Premi Iluro 2019 – 61a convocatòria
El veredicte del jurat de la 61a convocatòria del Premi Iluro de Monografia Històrica, Humanitats i Ciències Socials, convocat per la Fundació Iluro, es va fer públic dilluns passat a la nit a l’Ateneu de la Fundació Iluro, a la Riera 92 de Mataró.
L’acte va estar presidit per l’alcalde de Mataró, el Sr. David Bote, i el president de la Fundació Iluro, el Sr. Pere Carles, acompanyats per la Sra. Maria Àngels Torras, directora dels Serveis Territorials a Barcelona del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
Per segon any, les bases de la convocatòria obrien específicament el guardó a treballs de qualsevol àmbit de les humanitats i les ciències socials a més de la història, i no havien d’estar necessàriament centrats exclusivament en Mataró o el Maresme, sinó que podien donar fer referència a qualsevol àmbit territorial en què Mataró o el Maresme hi tinguessin una presència destacada o un interès especial.
En les seves paraules d’obertura, Pere Carles va destacar l’exposició commemorativa dels 60 anys de Premi Iluro que ha servit d’avantsala a la celebració de la proclamació del veredicte d’aquest any.
Exposició a l’Ateneu
Enguany s’ha cregut oportú dedicar la mostra que acompanya el Premi Iluro a commemorar els seus seixanta anys d’història, amb una exposició titulada 1959-2018. 60 anys del Premi Iluro.
L’exposició presenta la història del premi amb una mirada diversa. La infografia agrupa els treballs premiats per ordre cronològic de continguts i no segons l’any d’edició o del Premi i, d’aquesta manera, permet visualitzar més fàcilment els períodes més estudiats i apreciar l’amplitud historiogràfica de Mataró i el Maresme.
L’exposició també presenta la història de les seixanta edicions del Premi a l’entorn d’aspectes com ara l’autor més guardonat (Joaquim Llovet, amb 6 premis) o la primera dona premiada (Marta Manté, el 1975).
Hi destaca, especialment, un vídeo que dona veu als autors i autores premiats al llarg de la història del guardó, que posen de manifest esdeveniments vinculats amb l’any en el qual van guanyar el premi. El vídeo també es va projectar durant l’acte d’ahir.
L’exposició és el resultat de la tasca de tractament, inventariat, catalogació, conservació i documentació que la Fundació Iluro està duent a terme en el Fons d’Imatges que forma part dels seus Fons Especials gràcies al Sr. Pere Cañada.
Romandrà oberta a l’Ateneu de la Fundació Iluro fins al 29 de novembre i, en 9 dies, ja l’havien visitat més de 500 persones.
Presentació del llibre Mataró 1936-1945. De la revolució a la repressió, de Joan Giménez i Blasco
Durant l’acte es presentà la publicació de l’obra guardonada amb el Premi Iluro 2018, de Joan Giménez i Blasco, editada (en dos volums) a la Col·lecció Premi Iluro, amb el títol Mataró 1936-1945. De la revolució a la repressió, i amb pròleg del president del jurat, el Dr. Josep M. Fradera Barceló.
Fruit d’una recerca intensiva en fonts processals inèdites, el treball tracta sobre la repressió a la ciutat de Mataró durant els primers anys del franquisme. Arran de les característiques de les fonts utilitzades, l’autor, que va explicar la gestació, elaboració i contingut de l’obra, va detallar-ne alguns passatges. El llibre dona veu directa, a través dels interrogatoris, als seus protagonistes, fent palesa tota la xarxa d’acusacions i delacions però, a la vegada, de solidaritat i exculpacions testimonials.
La Fundació Iluro va posar a la venda ahir, durant l’acte, els dos volums del llibre pel preu de 30€. El preu de venda al públic en llibreries serà de 35€.
Proclamació del veredicte
Prèvia lectura del veredicte, la secretària del jurat, Dra. Roser Salicrú i Lluch, va presentar i donar la benvinguda al Dr. Jaume Dantí i Riu, Catedràtic d’Història Moderna de la Universitat de Barcelona, que enguany s’incorporava al jurat.
A la 61a convocatòria del Premi Iluro, i de conformitat amb les bases del certamen, s’hi havien presentat tres treballs, els títols dels quals eren, per ordre de recepció:
- Joan Pujol (Mataró, segle XVI) o la poesia en el seu context
- Redescobrir la pintora catalana Maria Fiter Sarriera
- Retrat d’un poeta
El jurat, integrat pels Drs. Josep Maria Fradera Barceló (Universitat Pompeu Fabra), que el presidia, Jaume Dantí i Riu (Universitat de Barcelona), Oriol Olesti Vila (Universitat Autònoma de Barcelona), Flocel Sabaté i Curull (Universitat de Lleida), el Sr. Alexis Serrano Méndez (Arxiu Comarcal del Maresme), i la Dra. Roser Salicrú i Lluch (Consell Superior d’Investigacions Científiques i Fundació Iluro), que actuà com a secretària, acordà declarar desert el Premi però atorgar un accèssit, dotat amb la publicació de l’obra, al treball Joan Pujol (Mataró, segle XVI) o la poesia en el seu context., de Pep Valsalobre (Universitat de Girona) i Eulàlia Miralles (Universitat de València).
L’obra guardonada glossa la figura i estudia la producció de Joan Pujol, un poeta d’origen mataroní fins ara poc conegut que, de la mateixa manera que Pere Serafí, fou una excepció en la literatura del segle XVI, perquè escriví en català. Arrelat a la seva època, Pujol dedicà part de la seva obra poètica a la batalla de Lepant i, atret per Ausiàs March, dedicà també part de la seva obra poètica a aquest autor valencià del segle XV.
Reflexions del president del Jurat i cloenda
Posant en valor, una vegada més, la llarga trajectòria i valor del premi, el president del Jurat, el Dr. Josep M. Fradera Barceló, va destacar, en primer lloc, la ingent recerca, gran qualitat i rigor del treball publicat per Joan Giménez.
En nom de tots els membres del Jurat, el seu president va agrair, a continuació, als autors i autores que havien concorregut a la convocatòria d’enguany el seu esforç i la presentació dels seus treballs, i va fer una valoració de l’obra premiada, posant de manifest que l’ampliació de les bases hagués permès guardonar una obra de caràcter filològic.
Després de fer al·lusió a les exigències curriculars que imposa el sistema universitari actual, que allunya els joves estudiants i investigadors de la història local, els condueix a una recerca més globalitzada i en determina la necessitat de publicar en anglès i en revistes i editorials amb alt valor acadèmic per poder prosperar, Fradera va posar en valor la història local de qualitat i ben entesa, que pot quedar perfectament inserida en la història general o global. Aquesta història local és la que ha de continuar prestigiant el Premi Iluro. Fradera la va reivindicar i va encoratjar l’aposta de continuïtat i de futur que, malgrat les dificultats, li dona la Fundació Iluro.
L’acte es va clausurar amb les paraules de la directora dels Serveis Territorials a Barcelona del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, la Sra. Maria Àngels Torras, que va felicitar la Fundació Iluro per l’edició del llibre publicat, l’organització de l’acte i la tasca general que desenvolupa, i va destacar la vàlua del Premi, Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya, i de la seva trajectòria; i de l’alcalde de Mataró, David Bote, que va agrair a la Fundació Iluro la continuïtat del Premi Iluro com a una peça clau en la història de la ciutat.