Ferran Pérez Gómez s’endú el 66è Premi Iluro amb un treball sobre els mariners del Maresme de finals del segle XVI| tvmataró
Coincidint amb l’acte de lliurament s’han presentat les obres guanyadores del 2023, que eleven la col·lecció fins als 90 volums
És filòleg, però un apassionat de la recerca històrica. Tot i que és de Sant Fost de Campsentelles, fa deu anys que viu a Irlanda i és allà on Ferran Pérez Gómez és va començar una investigació sobre els mariners maresmencs de finals del segle XVI que li han valgut el prestigiós Premi Iluro. S’endú 6.000 euros i la seva obra, ‘Entre el comerç i la guerra. Naus i mariners del Maresme a finals del segle XVI’, es publicarà d’aquí a un any. Tot plegat va començar quan va descobrir uns documents sobre uns vaixells enfonsats, entre els quals hi havia la Juliana de Mataró.
- Ferran Pérez, guanyador del 66è Premi Iluro: Arran d’això vaig començar a investigar en arxius i bibliografia. I vaig consultar el document que és la base del meu treball: una relació de mariners i vaixell de tot Catalunya. Però aquí el Maresme hi té un paper molt important perquè el 50% dels mariners eren de la comarca.
A la Fundació Iluro, la tardor té regust de guardó. Fa 66 edicions que el Premi Iluro reconeix monografies històriques relacionades amb Mataró o el Maresme i, des de fa uns anys, també obre la convocatòria a treballs de l’àmbit de les ciències socials i les humanitats. La història, però, sempre s’acaba imposant. En les últimes entregues, a més, el comerç marítim hi ha tingut un pes especial. El president del jurat, Joaquim Nadal, posa en valor els quatre treballs presentats en aquesta edició. Ara bé, fa una crida a rebre obres candidates que s’atreveixin a tractar qüestions més socials.
- Joaquim Nadal, president del jurat del Premi Iluro: Cada any quan arriba el setembre tenim la por i el neguit de si o no haurà treballs. I sempre n’hi ha i sempre són bons. Amb els d’aquest any, estem satisfets… Però ens falta una cosa: la fundació ja fa un cert temps que va decidir ampliar la base, perquè poguessin optar al premi treballs de no només monografia històrica, sinó també de ciències socials i humanitats i no només de Mataró, sinó del Maresme. I ens costa eixamplar la base. Hi ha molta monografia històrica, però no acaben d’entrar les humanitats. Estaria bé que un dia la sociologia, l’economia del Maresme fossin temes de primer nivell.
Tant ell com el president de la Fundació Iluro, Pere Carles, destaquen la qualitat de les obres que, any rere any, van engreixant la col·lecció del Premi Iluro. Carles
- Pere Carles, president de la Fundació Iluro: El procés d’investigació històrica passa pel filtre d’una persona que hi dedica unes hores i que hi dona un enfocament. Des d’aquesta perspectiva, la possibilitat és infinita. També és cert que són treballs que requereixen una dedicació, que han d’estar ben fets. I això potser s’ha de posar de moda. No vol dir que això hagi desaparegut, però, segurament amb el volum de gent que tenim ara estudiant, hi ha projectes més immediats i no tants de llarg recorregut.
Durant l’acte d’entrega també s’han presentat, de la veu dels seus autors, les obres guanyadores de l’any passat, que són els volums 89 i 90 de la sèrie. Així doncs, des d’avui mateix es poden adquirir ‘Del cabotatge mediterrani a la Carrera d’Índies. Canet de Mar i el comerç marítim català al segle XVIII’, de Ricard Cantano Carballo, guanyador de la 65a edició; i ‘La Malatesta: voluntaris del Maresme a la Guerra Civil espanyola’, de Gonzalo Berger Mulattieri, que va rebre un accèssit l’any passat.
A més, s’ha inaugurat una exposició sobre el comerç marítim al Maresme que es pot visitar fins al 24 de novembre.
Notícia publicada a tvmataró