El Premi Iluro s’obre a tot el territori i s’amplia a les humanitats i les ciències socials | Revista Alella
El Premi Iluro s’obre a tot el territori i s’amplia a les humanitats i les ciències socials
La convocatòria del Premi Iluro arriba amb novetats importants aquest 2018, coincidint amb la 60a edició del certamen. La Fundació Iluro ja ha editat les bases del guardó, que es premia amb 4.500 euros i la publicació de l’obra, i en aquesta ocasió a més de les investigacions històriques es convoquen específicament al certamen tots els treballs relacionats amb les humanitats i les ciències socials. De la mateixa manera, l’àmbit territorial d’estudi també s’obre i hi podran concórrer obres que no siguin exclusivament centrades a Mataró o al Maresme, sinó de qualsevol àmbit territorial en què Mataró o el Maresme tinguin una presència destacada o un interès especial.
Així doncs, si habitualment concorrien al premi estudis, memòries, diaris, fons documentals o biografies de caràcter històric i arqueològic, el Premi ara s’obre a més a més a treballs sobre economia, sociologia o filologia entre d’altres, que poden ser tant de caràcter general com particular, i tant d’un període determinat com d’una mirada transversal. Alguns dels últims guanyadors del Premi Iluro han tractat temes com la història de la música, la Guerra de Successió, la industrialització o la conflictivitat social. Tots es poden consultar digitalment a través de la pàgina web de la Fundació Iluro: premiluro.cat. Els treballs que optin al premi han de ser originals i inèdits, i no poden estar guardonats per cap altre certamen. Les obres es poden presentar fins al 17 de setembre del 2018 a la seu de la Fundació, i les bases completes es poden consultar a la web del premi: premiluro.cat. Amb un jurat presidit per l’historiador Josep Maria Fradera, el certamen manté el rigor que l’ha caracteritzat durant el seus 60 anys d’història.
Amb la convocatòria del premi, la Fundació Iluro vol continuar estimulant la recerca i difondre el coneixement específic de Mataró i la seva comarca, o sobre Mataró i el Maresme en un marc més general, seguint els valors fundacionals de l’entitat. El guardó va néixer el 1959, de la mà de l’Obra Social de la Caixa d’Estalvis de Mataró. El 2009, després d’un llarg recorregut i de l’edició d’una setantena d’obres de gran pes acadèmic, va rebre la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya.
Notícia original a Revista Alella