Una obra sobre el pintor Dionís Baixeras, accèssit del Premi Iluro 2020 | Mataró Audiovisual
La vilanovina Esther Alsina i Galofré és l’autora de la publicació guardonada
La 62ª edició del Premi Iluro de monografia històrica, humanitats i ciències socials s’ha celebrat adaptant-se a la restriccions imposades per combatre la pandèmia de la Covid-19. L’acte ha canviat l’escenari habitual de l’Ateneu de la Fundació Iluro pel plató de Mataró Audiovisual, convenientment habilitat per acollir l’escenografia de la proclamació del prestigiós guardó. El jurat, que estrenava president en l’edició d’enguany amb el doctor Joaquim Nadal, historiador molt conegut per la seva trajectòria política, no ha valorat que cap dels quatre treballs presentats tingui els mèrits suficients per a proclamar-se guanyador, però ha decidit atorgar un accèssit al treball “DIONÍS BAIXERAS, 1862-1943. Un pintor entre el Maresme i els Pirineus”, obra d’Esther Alsina Galofré.
Nascuda a Vilanova i la Geltrú el 1984, Esther Alsina i Galofré és doctora en història de l’art i il·lustradora, llicenciada en belles arts i màster en gestió del patrimoni cultural. El treball que ha obtingut l’accèssit del Premi Iluro narra la vida i obra del pintor Dionís Baixeras, un destacat paisatgista de finals del segle XIX i començaments del XX. Entre moltes altres obres, Dionís Baixeras va pintar un gran nombre de marines ambientades al litoral de Mataró i El Maresme. Tot i això, Baixeras és un artista ignorat que la guanyadora de l’accèssit considera que ha d’ocupar un lloc privilegiat en l’art.
L’acte de proclamació de la 62ª edició del Premi Iluro ha estat conduït per la secretària del Jurat, la Doctora Roser Salicrú, i ha comptat amb intervencions del president de la Fundació Iluro, Pere Carles; el president del Jurat, Joaquim Nadal; l’alcalde David Bote i la consellera de Cultura de la Generalitat, Àngels Ponsa. Com és tradició, els guanyadors de l’edició anterior han ofert una conferència per la publicació de la seva obra, que enguany correspon a Pep Valsalobre i Eulàlia Miralles pel seu accèssit “El poeta mataroní Joan Pujol (segle XVI) o la poesia en el seu context”.